Блог за wordpress, дизайн, SEO, технологии

Leo Creative Design

За и против евтините таблети и лаптоп от Китай

За и против евтините таблети и лаптоп от Китай

В много сайтове и онлайн магазини се предлагат изкусително евтини таблети и лаптопи No Name или казано на български “Куче марка”. Обаче както един приятел казва “Куче марка и Гаранция Франция вървят ръка за ръка”. Днес в тази статия ще си напиша мнението, има ли смисъл човек да купува толкова съмнителна техника само, за да спести някой друг лев или долар.

Отговора на въпроса какво да изберем: евтин китайски лаптоп или таблет срещу марков ноутбук или ултрабук от някоя известна марка като Apple, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony, Asus и дори Acer. Какво е основното, което ще получите за парите си?

Каква е основната разлика между евтиният No Name китайски лаптоп или таблет и марковата техника? No Name китайска техника в повечето случаи означава джаджа, произведена от никому неизвестна марка с части сбироток, без гаранция и със съмнително качество. Само че не бъркайте истинските некачествени IT продукти с други големи китайски производители, само защото не са ви известни. Признайте си, че само до преди няколко години не бяхте чували за марки като Huawei, Xiaomi или Oneplus, е те днес правят премиум продукти като смартфони, таблети и ултрабук устройства със чудесни параметри, качество и цена. Така че трябва да се научим да разграничаваме локалните големи китайски производители на качествена техника от гаражните NoName марки и продукти.

Основната разлика, която ще усетите при покупка на истински NoName продукт е във хардуера. Обикновено се влагат остарели технологии, които заради технологичния процес са или лошо запоени или некачествено сглобени. В повечето случаи материалите са също зле или са ок само в началото. След малко време на ползване им пада боята или се надраскват. Повечето компоненти на такива джаджи са произведени също от никому неизвестни китайски производители и в това се крие цялата драма. Другият съшествен недостатък на “безименните” лаптопи от Китай се крие в сработването на вложените компоненти. Често резултата е несъвместимост или по-ниска производителност. Това можете да установите особено при най-ниският клас китайски евтини лаптопи с малко памет, както и да бъде по-малко забележимо при немарковите лаптопи от Китай с по-стабилни характеристики.

Другата основна разлика е в инсталирания софтуер. Заради отказа да се плащат лицензи много китайски производители влягат или техен собственоръчно написан софтуер или вече остарял такъв с изтекли лицензни права. Големите производители имат практика да извършват ъпдейт (актуализация) на фърмуера (ядрото на вашият таблет или смартфон) периодично. Това го предпазва от пробиви, коригира установените грешки в операционната система и го предпазва от атаки и вируси. Такава поддръжка липсва при евтините китайски джаджи ката таблети, смартфони или лаптопи. Ако това е важно за вас вероятно си струва да платите по-висока цена за маркова техника с гаранция за качество.

Ако за вас е важно качеството, производителността и гаранцията, но бюджета ви е ограничен помислете за покупка на лаптоп втора ръка с гаранция от фирма, близо до Вас. По този начин ще спестите сума пари ще сте се сдобили с качествена маркова техника от реномиран производител. Повечето фирми предлагащи лаптопи втора употреба като Интерсервиз-20 ще ви дадат 6 месеца или 1 година гаранция.

Ако бюджета не ви притеснява и имате възможност да си позволите най-доброто тогава не се двоумете да си вземете нова техника, но избирайте умно и практично. Най-новата техника крие два риска:
– Тя най-бързо се обезценява, понеже технологичната еволюция върви с пълна сила и само след няколко месеца излиза още по-нов и добър продукт. Както виждате само за няколко години версиите на iPhone почнаха от 5, през 6 и веднага 7, а сега само за година излезнаха iPhone8 и iPhoneХ. Рискът от обезценяване е най-висок точно при най-скъпата и нова техника, за това смартфони, таблети и лаптопи втора употреба само на няколко години са доста по-добра сделка.
– Втория подводен камък на новата техника е това, че тя не е тествана и е възможно да възникнат бъгове или несъвършенства, които да се появат съвсем скоро. Поради факта, че продукта не е тестван достатъчно из Интернет няма още полезна информация и отзиви от клиенти и ползватели. За разлика от това при един употребяван лаптоп винаги ще намерите ревюта, мнения и дискусии от доволни или недоволни потребители.