Блог за wordpress, дизайн, SEO, технологии

Leo Creative Design

Как да удължим успешно живота на своя лаптоп?

Как да удължим успешно живота на своя лаптоп?

Тук ще ви дадем няколко полезни съвета за това, как да удължим на практика живота на своя лаптоп и каква е правилната му употреба.

Правилна употреба на батерията

Използвайте лаптопа на батерия възможно най-рядко. Всеки път, когато зареждате батерията си, неиният живот се скъсява.
Когато лаптопът е включен към захранването и не ви се налага да го ползвате на батерия, може да я махнете от лаптопа. По този начин се избягва прегряване на батерията. Но преди да свалите батерията, уверете се, че е заредена поне на 70-80%. Никога не вадете напълно разредена батерия!

Внимавайте да не изтощавате батерията напълно. Стресът от пълното изтощаване може да й нанесе сериозни щети. По-добре е да правите частични разряди (до 20-30%) и чести зареждания, отколкото пълно изразходване.
Един-два пъти в годината може да изтощавате напълно батерията и след това да я зареждате до 100%.

Какви мерки да предприемем, ако залеем клавиатурата на лаптопа?

Залята с течност клавиатура? Ако залеем лаптопа с течност като вода, кафе, кола или вино? Знаете ли какво да направите веднага след като залеете лаптопа си с течност като вода, кока-кола, чай или кафе?

Първото и най-наложително е да изключете лаптопа веднага или максимално бързо от копчето и захранването.

Веднага след това извадете батерията от лаптопа!

Третата стъпка е да обърнете лаптопа в такава позиция, че течността да се оттече и да излезе от лаптопа ви.

След като течността видимо се е оттекла или изпарила не правете опити да го включите, за да проверите дали все още работи.

Не се опитвайте да го подсушавате със сешоар, пистолет за горещ въздух или други подръчни материали, понеже може да направите по-голяма беля.

Следващата стъпка е максимално бързо да занесете своя лаптоп, ултрабук или таблет на оторизиран сервиз на марката или друг доверен сервиз, където да го разглобят и почистят професионално. След като разголбят лаптопа ви, много внимателно ще го почистят с подходящи препарати там, където има наслоявания от засъхналата течност. Най-вредните са течностите, които съдържат захар като Кока-кола, чай и кафе. За това е важно ноутбукът да бъде отворен и почистен професионално, понеже последиците от заливането с течност може да се проявят дори след време, въпреки че вие сте вярвали че течността е изтекла.

Защо е вредно дори минимално количество вода и влага да остане във вашата електронна джаджа?

Водата е добър проводник, но когато попадне във вътрешността на лаптопа, много лесно поврежда платките и другите електронни компоненти. Ако този намокрен лаптоп не бъде почистен старателно ше се хояват последици, които увреждат ноутбука, таблета или смартфона макар и този процес да изисква време.

Ако лаптопът или ултрабукът бъде включен без да е подсушен през влажните повърхности протича ел. ток и възниква електролиза. Ако лаптопът е залят с течност, съдържаща захар положението е още по-лошо. Вие смятате, че сте го изсушили напълно, но захарта е полеплана по платките. И така на мястото на петното от течност се получава тънък слой електролит и последствието е корозия. След време корозията разяжда пистите или изводите и компонентите, и това може да доведе до късо съединение, изгаряне на компонент и лаптопът ви спира да работи.